lördag 28 mars 2009

Löven börjar falla!


Gulnande löv som faller men faktiskt inte lika många färger som vi brukar se i Skandinavien till hösten. Nedfallet av löv går fortare här eftersom det är varmt på dagarna. Lejonhonan på bilden ser så lugn och harmonisk ut och får symbolisera höstfärgerna. Jag tänkte fortätta att berätta kort om Sydafrikas historia:
År 1652 bosatte sig en koloni holländare i Taffelviken vid Kapstaden.
1688 anlände franska hugenotter till Kapområdet. De var förföljda i Europa och kom därför till Kap.
Omkring 1690 började boer(boer betyder bonde på holländska)röra sig inåt landet.
1780 Holländarna strider mot Xhosa vid Great Fish River.
1795 Britterna erövrar Kapstaden.
1809 De första passlagarna för svarta införs, den sk Hottentott Code - i vilken britterna bestämde att svarta från stammarna Khoi och San (bushmän) måste vara registrerade som arbetare på en vit gård annars kunde de arresteras och sättas i tvångsarbete. Hottentottlagen upphävdes 1828. Hottentott betyder människans människa på khoikhoi - vilket alltså från början var en positiv beteckning.
1815 Shaka - Zulufolkets krigsherre för Zulu till makten bland de svarta stammarna.
1820 De första brittiska emiganterna anländer med Chapman till Algoabukten i nuvarande Östra Kapprovinsen.
1835 Boerna "vortrekker" som de kallas betyder föregångare - drar norrut i det som kallas "Det stora uttåget" The great Trek. Boerna grundar Oranjefristaten.
Det blir kanske för mycket årtal så jag slutar här. Man behöver inte läsa årtalen utan bara texten och får förhoppningsvis ett litet hum om vad som skett i detta stora land under årtusenden. Som jag berättade har Tony och Lea tagit en del av de bilder som vi visar på bloggen - de mindre proffsiga har vi tagit själva. Mycket lidande under århundraden för de svarta stammarna - förorsakade av både engelsmän och boer och i någon mån - egna strider mellan stammar. När det gäller engelsmän och boer så hade de en moral för svarta och en för vita. De tyckte nog: Dubbelmoral är väl bra - tappar man den ena så har man ju den andra kvar.

Inga kommentarer: