lördag 17 januari 2009

Elefanten är lik människan


När vi hade familjen här så såg vi tyvärr inga elefanter. Vi letade men tyvärr. Det finns många elefanter här men när det är gott om vatten är det svårt att veta var de håller hus. Därför berättar jag lite om elefanter som har många likheter med människan. Den afrikanska elefanten är det största däggdjuret som lever på land. De lever i familjegrupper som leds av en stark och dominant matriark. De äldre tjurarna lever ofta ensamma eller i så kallade ungkarlsgrupper. En fullvuxen elefant väger mellan sex och sjutusen kilo och dricker cirka 2000 liter om dagen och äter upp till 3000 kilo blandad vegetation per dag. Livslängden är omkring 70 år. De är barn ganska länge - har en rebellisk ungdom och blir med åren klokare precis som människan (förhoppningsvis) Hela hjorden gläds åt en nyfödd elefantunge och hjälps åt att vårda och sköta om den lille. En elefanthona föder ungefär var fjärde år och bär ungen i 22 månader innan hela hjorden kan glädjas åt födseln. När de har ungar och man kommer för nära blir de mycket aggresiva då de vill skydda sina småkalvar. Elefanter har också ett mycket gott minne och när någon i hjorden dör så stannar de och sörjer och går fram alla och rör vid den döde elefanten. En typ av hedersbetygelse. Elefanten är majestätisk och väcker respekt när den visar sig. Kjell och jag har sett elefanter flera gånger och det är alltid lika fascinerande. Bilden visar hur de äldre hjälper småttingarna när det behövs.
Vi hörs igen
Kjellotina

2 kommentarer:

Monique à Paris sa...

Vilken fin beskrivning av elefanten! Jag har alltid älskat elefanter och deras familjekänsla. Roligt att få följa er blogg och era äventyr på ranchen!
Hälsningar från ett regnigt Paris
Monica, Börje och Susanne

KjelloTina sa...

Elefanter är verkligen fina tycker jag också - de inger en speciell känsla av lugn och glider fram majestätiskt i naturen. Ibland kan de vara irriterande här när de drar upp vattenledningar etc - så att vi inte har vatten på några dar men man förlåter dom gärna.