torsdag 30 oktober 2008

Musina - en smaeltdegel


I morse aakte vi till Musina 12 mil haerifraan foer att gaa till vetrinaeren med Gurli - som har problem med oeronen. En extraanstaelld Zimbabwier foeljde med foer att gaa till doktorn - han hade stora problem med ryggslutet och ena benet. Norman som aer huschef foeljde ocksaa med foer att ordna med en begravning. Veterinaerbesoeket gick fort och vi fick medicin baade rengoerande, inflammationshaemmande och pencillin. Hoppas det hjaelper. Paa vaegen stoette vi paa ett gaeng babianer som ser ut som de aer ute o liftar ungefaer men vi tar over huvud taget inte upp liftare. I Musina aer det alltid fullt med folk fraan Zimbabwe och maanga letar i soptunnor efter mat eller flaskor som de kan panta. Man keanner sig skaemmigt priviligierad naer man glider in med sin bil. Vi gaar paa banken daer och det aer viktigt att haalla i pengarna och ha stenkoll hela tiden. Idag stoette vi paa en riktig trashank en kille paa 12 som var albino - vi gav honom 20 rand foer att han vaktat bilen. Man foerstaar vidden av katastrofen i Zimbabwe naer man ser allt paa naera haall. Vi har och har haft maanga extraanstaellda haer fraan Zimbabwe och de jobbar mycket haart gaena loerdag och soendag ocksaa foer att faa pengar att koepa hem mat till familjen som oftast aer kvar paa plats.Paa bilden en Zimbabwie familj som jobbar paa Sommerville. Mamman har med sin 12-aariga syster som barnvakt. Hon border ju gaa i skolan - men har det aendaa baettre haer.
Vi skrev ut bilder till dem och det uppskattades verkligen.
Vi skriver igen
KjelloTina

4 kommentarer:

Monique à Paris sa...

Tina o Kjell,

Det är så inspirerande att läsa er blogg och följa era äventyr på ranchen. Jag säger precis som Karin - ni måste fortsätta skriva. Något annat accepteras inte.
Här i Paris går livet sin gilla gång. Vi är ute mycket och promenerar med vår lilla collievalp. Hon gör succé här i kvarteret. De amerikanska turisterna ropar "look a baby-Lassie".
Idag ska Susanne och jag gå på chokladmässan "Salon du Chocolat" i mässlokalerna där du Tina och jag ställde ut Rahmqvist-produkter 1979. Dags att återvända dit nu.
Hej svejs!
Monica

KjelloTina sa...

Hej Monique,
Kul att aatervaenda till maessan men det aer vael trevligare med choklad aen lim kan jag taenka mig.
Haelsa Baby Lassie, Boerje och Susanne.
Kram
Tina

bengtw sa...

Tina och Kjell !
Hej från ett snöigt Värmland.
Fortsätter ni att skriva så kommer jag att fortsätta att läsa. Det finns så många fina situationer,
djur och människor ni berättar om.
En fråga. Vad tror ni eller vet ni
vad yttertaket på Musinahuset är
gjort i för material? Lera ? Snyggt
är det i alla fall.
mvh Bengt

KjelloTina sa...

Hej Bengt,
Huset aer Somerville - ett av husen paa ranchen som aer stor. Tidigare bodde Leif daer men haaller nu paa o saeljer den delen av ranchen. Familjen paa bilden skoeter om staellet nu naer det aer tomt. De bor i naerheten i ett mindre hus med samma tak - ett graestak som vi ocksaa faar paa vaart kontor och som aer paa hela huset haer paa berget daer vi bor. Tinao Kjell